Geen verzendkosten
Vanaf €200 gratis verzending
naar Nederland en België

Veilig betalen
Direct afrekenen met iDEAL
PayPal, Credit Card en MisterCash

Klantenservice
Snel antwoord op al je vragen
Tel. 055-2055020

Hittestress

Wat is hittestress?

Laten we eerst kijken waar hittestress door wordt veroorzaakt. Als het lichaam wordt blootgesteld aan warmte spreken we van hittebelasting. Er is op zich niks mis met hittebelasting. Als je op een warme zomerdag in de tuin in het zonnetje gaat zitten 'belast' je je lichaam ook met hitte. Het wordt pas gevaarlijk als er door deze hittebelasting warmteziekten ontstaan. Denk hierbij aan warmte-uitslag/hitte-uitslag, hittekrampen, hitte-uitputting en hitteberoerte.

Symptomen van hittestress

Hier onder staan een aantal symptomen van hittestress opgesomd, van relatief onschuldig tot zeer ernstig.

  • Warmte-uitslag of hitte-uitslag. Dit zijn kleine bobbeltjes of rode bultjes op de huid die kunnen jeuken.
  • Hittekrampen. Door veel te zweten verlies je vocht, zout en elektrolyten. Hierdoor kun je snel last krijgen van kramp. Deze kramp kan zich voordoen in de benen, armen en zelfs de buik.
  • Hitte-uitputting. Het lichaam moet hard werken als je fysiek zware arbeid verricht bij hoge temperaturen teneinde de bloedtoevoer naar de huid, spieren en hersenen voort te zetten. Als je plotseling stopt met deze fysieke arbeid kun je onwel worden omdat de bloeddruk te snel omlaag gaat en daardoor de hersenen voor een korte tijd van te weinig bloed voorzien worden. Zwakte, vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, veel zweten en braken kunnen het gevolg zijn en je kunt zelfs flauwvallen.
  • Hitteberoerte. Het lichaam kan zijn temperatuur niet meer zelf regelen en kan oververhit raken, tot wel meer dan 41˚C. Hierdoor kan het zenuwstelsel beschadigd raken. Een hitteberoerte kan volgen als de eerder genoemde hitte-uitputting niet wordt opgemerkt en hier niet adequaat op gereageerd wordt. Je krijgt (meer) kramp die kan uitmonden in stuiptrekkingen. Ook de bloedtoevoer naar de hersenen wordt minder en geheugenverlies en 'vreemd' gedrag zoals hallucinaties kunnen optreden. Uiteindelijk wordt het bewustzijn verloren maar dan is de kans groot dat er meer schade is opgelopen dan bij een hitte-uitputting. Een hitteberoerte kan permanente schade aan hersenen, hart, longen, lever en nieren toebreng en kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Koelvest tegen hittestress