Koelvest motor

Koelvest voor op de motor

Er is niks lekkerders dan in het voorjaar, als de temperatuur weer wat is gestegen, de motor uit de stalling te pakken en te gaan toeren. Ook om je heen zie je het; de motor (en de berijder) wordt weer uitgelaten. Het motorseizoen is weer begonnen! Tot een graad of 28 is het vaak heerlijk op de motor. Als het warmer is kan motorrijden onplezierig worden. Bij lagere snelheden, bijvoorbeeld binnen de bebouwde kom of als je tussen de files door rijdt, heb je veel minder rijwind en krijg je het warm in je motorpak. Die warmte is niet alleen oncomfortabel, het is ook nog eens gevaarlijk. Door de hitte ben je minder geconcentreerd en voel je je niet meer zo fris en fit. En daar helpt een koelvest voor op de motor je bij. Doordat het vest water bevat, wordt de koeling door de rijwind versterkt, ook al rijd je met een lage snelheid. Je kunt dan zo'n 10-15 graden koeling bewerkstelligen.


Hoe werkt het?

De koelvesten bevatten water en zodra water verdampt, koelt datgene wat er in zit. Wie vroeger bij de scouting heeft gezeten weet dat als je een natte handdoek om een flesje drinken doet en deze met een touwtje aan een tak in de wind hangt, het drinken koud wordt. Het koelvest voor motorrijders werkt ook zo. Door de ventilatiegaten in je motorjas komt de rijwind op het koelvest. Door de rijwind verdampt het water in het koelvest en datgene wat er in zit, jij dus, koelt af. Zo voel je je veel fitter en ben je geconcentreerder. Een koelvest voor op de motor is dus niet alleen comfortabel, maar ook veilig.


Wie gebruikt dit koelvest?

In principe kan elke motorrijder dit koelvest gebruiken, zo lang deze een doorwaaipak heeft. Er is immers een luchtstroom nodig zodat het koelvest kan koelen. Vaak zien we dat deze koelvesten op de motor gebruikt worden door mensen die woon-werkverkeer rijden of beroepsmatig een deel van de dag motorrijden. Ga je op vakantie naar landen waar het ook erg warm kan zijn, dan is een koelvest ook een must-have om bij je te hebben. Zo kun je optimaal genieten van je welverdiende vakantie en drijf je niet je motorkleding uit van het zweten.